Thuiswerken is heerlijk!
Geen file of hollen om de trein te halen. Sowieso geen reistijd. Je eigen koffie drinken. Geen last van die stomme collega. Tussendoor snel een wasje draaien en tijdens je lunchpauze een ommetje maken in de frisse buitenlucht. Toch?
Nee dus. Helaas is dit niet voor iedereen zo. Want misschien heb je een partner of huisgenoot die ook thuiswerkt en nogal luidruchtig zit te bellen. Of kinderen die uit school thuis komen en aandacht willen. Vind je het moeilijk om, als je alleen bent, gefocust te blijven werken en word je snel afgeleid? En hoe zit het met je werkplek? Is dat de keukentafel? Met je laptop op bed of op zolder tussen de waslijnen? Niet ideaal. In het eerste deel van 3 blogs gaf ik je de basics tips. In dit tweede blog van de serie gaan we next level. Let’s go!
1: Creëer een ochtendroutine
Als je thuiswerkt is het verleidelijk om langer in bed te blijven liggen, je hebt immers geen reistijd. En die eerste koffie of thee, dat broodje of bakje kwark? Die kun je prima nemen terwijl je achter je laptop zit te werken. En waarom zou je je aankleden? Die pyjama met badjas zit prima en niemand die het ziet (tenminste, zolang je geen videocall hebt).
Een andere valkuil is om zodra je wakker wordt, terwijl je nog in bed ligt, je mobiel te pakken en direct appjes, mails en andere berichten te gaan beantwoorden.
Het is belangrijk om een vaste ochtendroutine te creëren voor jezelf, juist wanneer je thuiswerkt. Je hersenen wennen er aan, gaan de routine herkennen en krijgen dan als het ware een signaal: “Aha, we gaan aan het werk!”. En dat is belangrijk om productief te zijn gedurende de dag, maar ook om de balans tussen werk en privé te bewaken.
Sta daarom op een vast tijdstip op, ga douchen en kleed je aan zoals je zou doen als je naar kantoor of een afspraak gaat. Neem de tijd voor een ontbijt. En een leuke tip die ik laatst las: trek je jas en schoenen aan en doe net alsof je naar je werk gaat! Ga naar buiten, loop een blokje om -gelijk frisse lucht opdoen- en loop ‘naar je werk’. Klinkt gek he? Maar probeer het eens. Je zult zien dat je daarna fris en energiek aan het werk gaat.
2: Zorg voor een clean desk
Wil je echt productief zijn? Wil je ruimte in je hoofd om te focussen, of om je gedachten de ruimte te geven? Maak dan letterlijk ruimte op je bureau.
En dat hoeft niet moeilijk te zijn. Sorteer je spullen en leg alles op een vaste plek. Papieren in postbakjes, pennen en markers in een pennenbakje, verzamel je paperclips, sticky notes, gummetjes en doe het bij elkaar in bakjes of andere mooie opbergers. Wat je veel gebruikt krijgt een plek op je bureau, wat je niet dagelijks gebruikt kan in een bureaulade.
Heb je veel boeken en tijdschriften ter inspiratie? Voorkom stapels op je bureau en bewaar ze op een vaste plek, bijvoorbeeld in een tijdschriftenbak.
Je zult snel merken, het werkt veel fijner en je bent productiever aan een opgeruimde werkplek. Oftewel: Clear your desk, clear your mind, and just start!

3: Muziek!
Op kantoor werken gaat meestal gepaard met allerlei geluiden. Vooral als je in een beruchte/beroemde (kies wat voor jou van toepassing is 😉 ) kantoortuin werkt. Mensen die praten, printers die printen, deuren die dichtslaan, het getik van de hakken van die collega. Kortom, geluid. Is dat erg? Niet persé, sommige mensen gaan er goed op en veel van dat geluid wordt een soort achtergrondgeluid waar je aan went. Maar wil je met focus een moeilijke tekst schrijven, dan kunnen die geluiden afleiden.
Als je thuis werkt is dat natuurlijk anders, Dan kan het soms juist wel eens heel erg stil zijn. Te stil misschien wel, waardoor je blik afdwaalt en voor je het weet heb je een half uur zitten dagdromen zonder ook maar iets te zijn opgeschoten met je werk.
In zo’n geval kan het juist helpen om een achtergrondmuziekje op te zetten. Achtergrondmuziek dus hè, geen volume standje discotheek. Klassieke muziek werkt dan vaak goed. Zoek op Spotify bijvoorbeeld eens op de term Background en je krijgt heel veel fijne playlists, variërend van piano, klassiek, jazz, chill, café en nog veel meer.
4: Frisse lucht
Eén van de voordelen van thuiswerken ten opzichte van op kantoor werken, is dat je makkelijker even naar buiten kunt gaan. Je lunchpauze is daar natuurlijk heel geschikt voor. Frisse lucht doet je goed, je neemt vitamine D op, je kunt even je hoofd leegmaken en je krijgt de broodnodige beweging, want van de hele dag zitten is nog nooit iemand opgeknapt.
Er zijn tegenwoordig allerlei wandelapps en stappentellers om je te helpen en te motiveren. Een leuke is de Ommetje app, van de Hersenstichting. Stappentellen is natuurlijk helemaal geen vereiste, maar kan je net dat laatste zetje geven om dat extra blokje om te doen.

Maar afstand, aantal stappen en energieverbruik zijn niet altijd de belangrijkste doelen. Een wandeling van 20 minuten zorgt er al voor dat je je weerstand verhoogt en je (mentaal) gezond blijft. Na een wandeling kun je weer met nieuwe energie aan de slag.
5: Creëer een afsluitritueel
Wat geldt voor de start van je dag, is net zo belangrijk voor het einde van je werkdag: sluit de dag goed af. Maak er echt een moment van, zodat je hersenen het signaal krijgen dat de actiemodus uit kan, en de ontspanmodus aan mag.
Ruim je spullen op, sluit de laptop en klap die (liefst heel demonstratief voor het dramatische effect) dicht. Trek je jas en schoenen weer aan, ga naar buiten, loop een blokje om of naar het einde van de straat en weer terug. Als je binnenkomt roep dan tegen je huisgenoot (als je die hebt): “Hoi, ik ben weer thuis!”. Maar dat laatste is optioneel 😉
Heb jij ook nog een goede tip om te delen? Laat die achter in een reactie.
Wil je meer tips over thuiswerken? Volgende week komt het derde en laatste blog in deze reeks: 5 thuiswerktips voor Pro’s.
Vond je deze tips nuttig of leuk om te lezen? Laat het me weten, ik hoor graag van je!