5 Thuiswerktips: De basics

Thuiswerken is heerlijk!

Geen file of hollen om de trein te halen. Sowieso geen reistijd. Je eigen koffie drinken. Geen last van die stomme collega. Tussendoor snel een wasje draaien en tijdens je lunchpauze een ommetje maken in de frisse buitenlucht. Toch?

Nee dus. Helaas is dit niet voor iedereen zo. Want misschien heb je een partner of huisgenoot die ook thuiswerkt en nogal luidruchtig zit te bellen. Of kinderen die uit school thuis komen en aandacht willen. Vind je het moeilijk om, als je alleen bent, gefocust te blijven werken en word je snel afgeleid? En hoe zit het met je werkplek? Is dat de keukentafel? Met je laptop op bed of op zolder tussen de waslijnen? Niet ideaal. In dit eerste deel van 3 blogs geef ik je praktische tips. We beginnen met de basics.

1: Creëer een duidelijke werkplek

Als je thuiswerkt, lopen werk en privé snel door elkaar. De laptop staat op de eettafel en verhuist in de avond mee naar de bank om nog even die presentatie af te maken, of een paar mails te beantwoorden. En hoewel de verleiding groot is om je laptop overal in huis open te klappen, waar en wanneer het uitkomt, is dat niet verstandig.

Het is belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen werkplek en niet-werkplek. Op die manier ben je gefocust als je werkt en kun je ook echt ontspannen als je vrij bent.

Een werkplek hoeft niet meteen een eigen kantoor of werkkamer te zijn, alhoewel dat natuurlijk wel ideaal is. Maar een klein bureautje tegen dat ene wandje in de woon- of slaapkamer voldoet ook prima. Maak het een gewoonte om alleen daar aan dat bureautje te werken en nergens anders.
Als je toch aan de keuken- of eettafel werkt, gebruik dan altijd een vaste zitplek en een vast deel van de tafel. Schuif al je spullen aan het eind van je werkdag bij elkaar, ruim het weg en klap de laptop dicht. Werk is klaar!

Een werkplek hoeft niet groot te zijn.
(bron: Pinterest)

2: Check je werkhouding

In het beste geval heb je een in hoogte verstelbaar bureau, een bureaustoel die je kunt aanpassen op jouw lichaamslengte en een beeldscherm dat je op de perfecte ooghoogte kunt instellen. Helaas is dit vaker niet dan wel het geval. En heel eerlijk, die ergonomische stoelen en tafels zijn niet bepaald een mooie eyecatcher in je interieur toch? Hoe dan ook, zorg op zijn minst voor een in hoogte verstelbare stoel (plaats eventueel een voetenbankje als verhoger onder de tafel) en let er op dat je een goede ondersteuning hebt in je onderrug.
Zit rechtop, met een trotse houding en laat je schouders ontspannen hangen. De bovenkant van je beeldscherm moet op ooghoogte zijn, dan zit je goed. En nog een tip: probeer zo min mogelijk met je benen over elkaar te zitten, dat is slecht voor de bloedtoevoer. Zet je voeten dus naast elkaar op de grond. Zo kun je gelijk checken of je benen in een hoek van 90 graden staan (daarmee bedoel ik dan je bovenbenen t.o.v. de kniebuiging). Zo, ready? GO!

3: Verlichting

Wie wil er nu in een donker washok werken, of ergens op een zolder zonder raam? Het allerbelangrijkste als het gaat om verlichting: zorg voor daglicht! Dus werk in de buurt van een raam als dat even kan. Maak echter niet de vergissing om je laptop recht voor het raam te zetten, hoe mooi het uitzicht ook is. Je hebt dan snel last van fel tegenlicht en dat kan flinke hoofdpijn veroorzaken (zie je jezelf al met dichtgeknepen oogjes zitten de hele dag? Beter van niet!) Draai je werkplek of laptop dus een kwartslag.

Naast daglicht is een goede bureaulamp ook niet te missen. Als het wat schemerig wordt zo aan het einde van de dag, of als je tot in de late uurtjes doorwerkt, dan is een functionele leeslamp onmisbaar op je bureau. En ze zijn er in allerlei maten, stijlen en kleuren, dus gelijk een goede kans om je werkplek gezellig te maken.

Prachtig lampje in koperlook

4: Goed internet!

Hier kan ik kort over zijn: zorg voor goed internet! Dat de wifi het overal in huis goed doet is bijna een eerste levensbehoefte geworden… maar, zeker voor een werkplek is dat natuurlijk een inkoppertje. Niets zo frustrerend als een verbinding die hapert tijdens een videocall, een bestand dat een eeuwigheid nodig heeft om te openen of een filmpje dat niet wil uploaden…. Kortom, bij thuiswerken: regel goede wifi!

5: Afspraken met huisgenoten

Woon je niet alleen? Dan heb je huisgenoten om rekening mee te houden. Maak afspraken met elkaar over je werktijden, zo is het altijd duidelijk wanneer je aan het werk bent. Ook handig voor mensen die geen huisgenoot zijn trouwens en het leuk vinden om langs te komen voor een bakkie koffie… thuiswerken wordt nog wel eens verward met thuis zíjn en dat is toch echt iets anders. Zorg dus dat het voor anderen duidelijk is wat je werktijden zijn.

Maak ook afspraken over wanneer je gestoord mag worden: heb je een koptelefoon op of oortjes in? NIET STOREN! Je zit dan met muziek op heel geconcentreerd te werken, of je hebt een online vergadering. Als je een aparte werkkamer hebt, hang dan gewoon een briefje op de deur dat je niet gestoord mag worden, tenzij er een noodgeval is. Of als iemand een chocoladereep met je wil delen, dat is ook een hele goede reden.

Heb jij ook nog goede tips om te delen? Laat ze achter in een reactie.
Wil je meer tips over thuiswerken? Volgende week volgt het tweede blog in deze serie: 5 Thuiswerktips Next Level

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *